Supported by www.cmuntean.ro

forum.cmuntean.ro

Vă rugăm să vă logaţi sau să vă înregistraţi.

Logați-vă cu numele de utilizator, parola și durata sesiunii de logare
Căutare avansată  

Stiri:

Un nou grup de discutii pe teme de gradinarit.
In caz ca nu puteti sa va inregistrati lasa-ti un mesaj in categoria ajutor

Autor Subiect: Imbogatirea in carbon - old ways  (Citit de 1822 ori)

Ciprian

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 69
    • Cipm Personal Site
Imbogatirea in carbon - old ways
« : Aprilie 01, 2009, 09:21:24 a.m. »

Pentru obiectele din otel supuse la uzura se foloseste o metoda numita 'cementare' prin care se imbunatateste continutul in carbon pe o adancime variabila 1-3 mm, in functie de tehnologie. In lumea moderna exista o sumedenie de tratamente termice care permit acest lucru insa necesita o tehnologie si materiale speciale. Casenita este o substanta folosita pentru acest procedeu.

M-am intrebat deseori cum realizau acest lucru oamenii in evul mediu sau mai inainte cand nu aveau acces la substantele ce sunt continute de casenita. Cautand pe net am gasit un paragraf care mi-a raspuns acestei intrebari. Se refera la o substanta folosita pentru a creste duritatea pilelor.

Citat
Burn the horn of ox iln the fire nad scrape it. Mix with it a third part of salt and grind it vigurously. Then put the file into the fire and, when it is red-hot, sprinkle this composition over it on every side. When the coals are strongly blazing, open them up and hastily blow all around so that the hardening doed not dimish. Immediatley take kout the file and quench it evenly in water. Take it out and dry it a little over the fire. In this way harden all files made of steel.

Ma gandesc ca pentru cutite se foloseau niste metode poate mai complexe, interesant este ca reuseau sa foloseasca materiale naturale, nesintetizate.
memorat